Cellprovskontroller förhindrar livmoderhalscancer. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg / Sveriges Radio
Cellprovskontroller förhindrar livmoderhalscancer. Foto: Jennie-Lie Kjörnsberg / Sveriges Radio

Snart kan test för cancer i livmodern bli gratis

Kvinnor i Uppsala län sämst i Sverige på att testa sig
2:07 min

Landstingsledningen i Uppsala planerar nu att ta bort patientavgiften för kvinnor som går på hälsokontroll mot livmoderhalscancer.

Vad tänker du om att gratistest är på gång? Kommentera!

Socialdemokraternas landstingsråd Vivianne Macdisi säger att hon redan i dag i hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott kommer att ta upp frågan om att börja utreda ett borttagande av avgiften.

I dag är patientavgiften 150 kronor för en kontrollundersökning mot livmoderhalscancer i Uppsala län. En avgift som för en del kvinnor är ett hinder för att komma till de gynekologiska undersökningarna.

Livmoderhalscancer drabbar varje år nära 500 kvinnor i Sverige och 150 kvinnor dör av sjukdomen varje år.

Och det man vet är att de som drabbas av sjukdomen är kvinnor som aldrig eller sällan har deltagit i de gynekologiska kontrollerna, och nu vill alltså landstingsledningen ta bort det hinder som avgiften kan utgöra.

Tanken är att avgiftsfriheten ska införas till sommaren samtidigt som även mammografin blir kostnadsfri i Uppsalalandstinget. Den nya avgiftsfriheten behöver inte bli speciellt dyr för landstinget, menar Vivianne Macdisi.

– Preliminära siffror visar att det kan röra sig om cirka två miljoner kronor. Då får man ha i beaktande att vården för den här sjukdomen kan röra sig upp mot kostnader på 20 miljoner i vårt landsting, säger Vivianne Macdisi.

Tror du att det rentav kan bli ekonomiskt plus att införa avgiftsfrihet?

– Det tror jag absolut att det kan bli. Men det viktigaste är att minska det mänskliga lidandet, eftersom vi vet att det finns en tydlig koppling mellan att testa sig och att förebygga livmoderhalscancer.

Det finns ju också andra sjukdomar som är allvarliga och livshotande. Varför ska man ha avgiftsfrihet för just den här sjukdomen?

– Det handlar om att i det här fallet så kan man se att kontroller faktiskt gör skillnad. Cellprovskontrollen gör skillnad, den räddar liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".