Eva Eklöf, Uppsalapolisen. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio
1 av 2
Eva Eklöf, Uppsalapolisen. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio
Polischef Carin Götblad. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
2 av 2
Polischef Carin Götblad. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Polisutredaren: Nu kan vi sätta fokus på sexbrotten mot barn på nätet

"Det här har varit ganska så eftersatt kan jag säga"
1:54 min

Startar en särskild grupp mot nätbaserade sexualbrott mot barn.


– Det är den största gruppen. Jag gör den största satsningen så här långt. Men jag hoppas naturligtvis att fler ska följa efter, säger Carin Götblad.

Det handlar om sexbrott mot barn, brott som tar avstamp på nätet. Det kan vara barnpornografibrott, köp av sexuell handling av barn, och brott där barn förmås visa upp sig, eller skicka bilder och utföra sexuella handlingar framför sina webbkameror.

Den särskilda grupp som polisen nu startar här i region mitt som ska jobba mot det här över Uppsala-, Västmanlads- och Gävleborgs län, kommer bestå av ett dussintal personer.

Gruppen kommer ha sin bas i Uppsala, och kommer också ha ett nationellt ansvar för att utveckla det här arbetet.

– Vi ska bedriva ett utvecklingsarbete för hela svensk polis, och se hur vi kan hitta vägar att jobba effektivare.

I gruppen kommer det finnas utredare, IT-forensiker och så kallade internetinhämtare som spanar på nätet efter annonser där till exempel barn säljer sexuella tjänster.

En av de utredare som kommer att jobba med det här är Eva Eklöf. Hon har sett fram emot en sån här satsning.

När Upplandsnytt granskade sexhandeln med barn och unga förra året så var hon kritisk till att det här inte prioriterades mer. Men nu är hon förhoppningsfull.

– Det här har varit ganska så eftersatt kan jag säga. Men jag är jätteglad att den här satsningen görs, så vi verkligen kan sätta fokus på de här brotten, för de ökar otroligt, och det går längre och längre ner i åldrarna hos barnen.

Vad förväntar ni er för resultat?

– Jag hoppas vi ska kunna utveckla det här arbetet så att det blir bättre än det hittills varit, så vi ska få möjlighet att identifiera fler förövare och fler barn. Och att vi i förlängningen kan påverka så att straffsatserna blir högre.

De är för låga idag?

- Alldeles för låga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".