Produktionschefen på GE Healthcare i Uppsala Theo Papadopoulos, landshövdingen Peter Egardt och marknadschefen Catarina Flyborg på presskonferensen. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Produktionschefen på GE Healthcare i Uppsala Theo Papadopoulos, landshövdingen Peter Egardt och marknadschefen Catarina Flyborg på presskonferensen. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Mångmiljonsatsning på GE Healthcare i Uppsala

"Det som skiljer bra investering från sämre är personalens kompetens"
1:57 min

Det blir en stor investering i Uppsala av bioteknikföretaget GE Healthcare. Det handlar om nästan 900 miljoner kronor som ska satsas på att bygga en ny fabrik. 

870 miljoner svenska kronor går till att fördubbla produktionen i Uppsala av en produkt som används för att rena biomolekyler. Det är något som säljs till läkemedelsindustrin runt om i världen.

– Vi är glada och stolta över att få stöd från centralt håll, säger Theo Papadapoulos som är produktionschef på GE Healthcare i Uppsala.

– Det är som att gå på skolavslutning och få högsta betyg, sa landshövdingen Peter Egardt på pressträffen.

Företaget räknar med att det kommer att skapas 20-30 nya jobb på fabriken när den är igång om några år. Under tiden den byggs upp kan antalet som jobbar med det pendla mellan 30-130 personer. Idag jobbar 1200 personer på företaget Uppsala.

Orsaken till att företaget väljer just Uppsala är den kompetens som finns här.

– Det är kvalitén på människorna. Det är därför vi vill expandera här, säger John Rice, vice ordförande för GE Healthcare.

– Jag tycker det är otroligt glädjande, säger Marlene Burwick (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Men det handlar om 20-30 jobb när fabriken är igång. När det inte handlar om så många jobb - spelar det så stor roll?

– Absolut. Det spelar en väldigt stor roll. Den signal GE skickar ut är att Uppsala är viktigt att investera i, att det finns kompetens här, säger Marlene Burwick.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".