Journal på nätet. Foto: Jessica Gow/TT
Journal på nätet. Foto: Jessica Gow/TT

Fick cancerbeskedet via nätet – före läkarsamtal

"Ett kallt sätt att leverera ett besked om liv och död"
3:02 min

En kvinna i Uppsala fick reda på att hon hade cancer på nätet - innan hon hade träffat en läkare.

Lanstingets system med elektroniskt tillgängliga journaler får nu kritik av läkarfacket.


– Man ska inte läsa på en dataskärm ett svar som har stor inverkan på ditt fortsatt liv. Utan det ska man kunna få av en människa, säger Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening

Den 48-åriga kvinnan hade varit på mammografi eftersom hon känt på sig att något var fel. När hon ett tag efteråt loggade in i sin journal på nätet fick hon beskedet: en elakartad tumör i bröstet. Kvinnans syster tycker att det är fel att man kan få ett så allvarligt besked ensam framför datorn.

–Jag tycker det är ett omänskligt sätt. Ett kallt sätt att leverera ett besked som handlar om liv och död, säger hon.  

Sedan systemet infördes i Uppsala län för drygt två år sedan har ungefär 100 000 patienter använt sig av möjligheten att gå in och läsa sina journaler. Torbjörn Karlsson på Upplands läkarförening, känner till flera fall där patienter inte har kunnat hantera svåra besked.

–Ibland har det till och med varit feltolkningar av det man läst som har lett till krisreaktioner. Jag tycker ingen ska behöva utsättas för det.

Den cancersjuka kvinnan själv säger att det finns positiva sidor med att få beskedet innan man träffar en läkare. Det är bra att vara förberedd - och att själv kunna läsa på. Samtidigt beskriver hon det som en stor press att hela tiden gå in och läsa i sin journal. Sammantaget överväger det negativa, säger hon.

Landstingsråd Vivianne Macdisi (S) tycker att nyttan med de tillgängliga journalerna överväger. En viktig poäng är att det krävs ett aktivt val av patienten för att kunna gå in och läsa på nätet, säger hon.

– Då har man klickat sig fram till en möjlighet att ta del av informationen.

Är inte det att lägga för mycket ansvar på patienterna?

- Jag håller med om att det finns enstaka fall där det kan bli olyckligt. Just det var en av anledningarna till att vi hade väldigt många diskussioner och speciellt etiska överväganden innan vi fattade beslut om att ha den här möjligheten i journalen. Risken finns, men det är inte en lösning att vi tar bort den här möjligheten.

Varför inte det?

- Därför att det skulle få så långtgående konsekvenser för den stora gruppen. Det här handlar om något enstaka fall. Vi vet att tiotusentals patienter går in varje månad och är väldigt nöjda med möjligheten, säger Vivianne Macdisi (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".