Lars O Holmgren, Borgerligt alternativ. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Jacob Spangenberg(C). Foto Astrid Iselidh/SR
2 av 3
Jacob Spangenberg(C). Foto Astrid Iselidh/SR
Tänkt plats för slutförvaret i Östhammars kommun. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio
3 av 3
Tänkt plats för slutförvaret i Östhammars kommun. Foto: Kina Pohjanen/Sveriges Radio

Debatt om kärnbränslepengar i Östhammar

Åsikterna går isär om insynen
1:40 min

I kommunfullmäktige i Östhammar debatteras en motion att fler ska få vara med och bestämma över pengarna från det så kallade mervärdesavtalet på cirka 100 miljoner kronor från Svenska kärnbränslehantering, SKB.

Det var i somras som vi på P4 Uppland granskade hur pengar pumpas in i Östhammars kommun genom mervärdesavtalet inför ett beslut om att eventuellt slutförvara kärnbränsle i kommunen.

Lars Holmgren från oppositionspartiet Borgerligt Alternativ ligger bakom motionen om större insyn och inflytande över det här mervärdesavtalet.

–Det handlar om att hantera sponsring från ett företag kontra kommunallagen och det är kommunal verksamhet som pengarna används till. Det tycker vi står i bjärt kontrast med övriga investeringar och prioriteringar som måste fattas av en kommunal budget som man gör varje år.

Jakob Spangenberg (C) som är kommunstyrelsens ordförande i Östhammar håller inte med Borgerligt Alternativ om att insynen är dålig och vill att motionen avslås. Och när det kommer till att vara med och påverka hur mervärdespengarna används så går inte det säger han.

–Insynen är jättebra, till exempel är alla handlingar offentliga, diskussioner har förts i Kommunstyrelsen och presenterats på olika sätt. Sen revideras allt i enlighet med kommunallagen, säger han.



Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".