Elever i skolsal. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Foto: Pontus Lundahl/TT.

Kommunen backar om Almtunaskolan efter protester

Kommunen backar om Almtunaskolan efter protester
0:36 min

Almtunaskolan i Uppsala görs inte om till en F-5-skola hösten 2016, utan först hösten därpå. Det beskedet fick föräldrar på Almtunaskolan vid ett möte i kväll.

För ett par veckor sedan var förslaget från kommunen att de som nu går i årskurs fem inte skulle få gå kvar på Almtunaskolan nästa år utan nu skulle välja ny skola till sexan. Bakgrunden var att kommunen ville få plats med fler yngre elever. Förslaget väckte skarpa protester från föräldrar och nu har kommunen tänkt om och räknar med att få plats med de yngre eleverna om de slår ihop de tre femmor som finns idag till två sexor inför nästa läsår. Året därpå kommer skolan däremot att bli en skola för förskoleklass till årskurs fem.

Tidigare har kommunen också ändrat sitt förslag om att flytta de tvåspråkiga klasserna i årskurs 6-9 från Kvarngärdesskolan till Gränbyskolan. Det nya förslaget för den skolan innebär att alla tvåspråkiga klasser, så kallade Blic, får alltså hålla ihop och gå på Kvarngärdesskolan. Men skolan kommer att hyra lokaler på Gränsbyskolan för vissa lektioner.

Grundskolechefen räknar med att fatta beslut om förändringarna mycket snart.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".