Mårten Nilsson/Sveriges Radio
Det överfulla parkeringsgaraget vid Akademiska sjukhuset. Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Politikerna vill undvika kaos i nytt parkeringshus på Akademiska

Vivianne Macdisi: Viktigt att säkerställa att vi har bra parkeringsplatser
1:52 min

Landstingsledningen i Uppsala överväger nu att sätta in en rad åtgärder för att motverka att det nya parkeringshuset på Akademiska sjukhuset blir överfullt, som det redan finns tendenser till.

Det handlar till exempel om att locka fler att åka buss till sjukhuset genom att skicka hem bussbiljetter till patienterna. Men det kan också handla om att försöka hindra obehöriga från att ställa sina bilar i parkeringshuset, säger Socialdemokratiska landstingsrådet Vivianne Macdisi.

– Vi har fått signaler om att man ställer bilen vid Ackis och sen går ner på stan, och det är väldigt olyckligt för det är ett begränsat antal platser och de finns där i första hand för våra patienter och vår personal. Så jag tycker att det är viktigt att vi funderar över hur vi kan säkerställa att de här platserna faktiskt används av dem de är till för, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S).

Som Upplandsnytt berättat tidigare är redan det nya parkeringshuset på Akademiska sjukhuset ofta fullt vid vissa tider på dygnet. De två partierna i landstingsledningen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, tänker sig att arbeta med ett batteri av åtgärder för att motverka den utvecklingen, framför allt genom att försöka locka fler att åka buss till Akademiska. Det ska ske genom att fler busslinjer så småningom kommer att gå genom sjukhusområdet, och då ska också skyltning och information på Resecentrum förbättras så att det blir lätt att hitta de bussar som går till sjukhuset. Och då man får kallelse till sjukhuset ska man också få information som underlättar att ta sig kollektivt till Akademiska.

– Vi ska titta på möjligheten att göra det enklare och tydligare i kallelsen, så att patienten lätt ska kunna se vilken buss man ska använda för att ta sig till sjukhuset. Och vi funderar också att på sikt skicka med bussbiljett, säger Vivianne Macdisi.

Men Vivianne Macdisi säger att Akademiska också måste ha en väl utbyggd bilparkering, och det nya parkeringshuset innebär att när alla p-platser på hela sjukhusområdet kan tas i bruk, efter att de nya husbyggena så småningom är klara, så kommer sjukhuset att ha 300 fler parkeringsplatser än tidigare.

– Jag tycker att det är viktigt att understryka att vi måste ha en tillgänglighet även för dem som behöver ta bilen. Det hör till ett universitetssjukhus av Akademiska sjukhusets storlek, och det är en viktig fråga också för att vi ska vara en bra arbetsgivare. Så jag tycker att det är viktigt att säkerställa att vi har bra parkeringsplatser, säger Vivianne Macdisi (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".