Tobias Jansson. Foto: Stefan Hesserud Persson/SR
Tobias Jansson. Foto: Stefan Hesserud Persson/SR

Vintern svår för Uppsalas hemlösa: "Jag sover i garage och på stationen"

"Kommunen kommer aldrig räcka till för att möta behoven"
1:24 min

När kylan kommer blir det svårt för Uppsalas hemlösa. Tobias Jansson har saknat boende under drygt fyra år – och så här års är det kallt att sova i garage och på stationen. 

Just nu är det ganska milt väder, men redan till helgen spås minusgrader igen. För Uppsalas många hemlösa är vintern en svår tid. Tobias Jansson lever i hemlöshet och säljer tidningen Situation Stockholm utanför Luthagens livs.

– För fyra och ett halvt år sedan separerade jag från barnens mamma och då var det givet att jag skulle ställa mig på gatan.

Sedan dess har han inte fått tag i en ny bostad.

–Jag får inte hjälp med boende av socialtjänsten eftersom jag inte är missbrukare. Så jag sover i garage och hos kompisar, försöker överleva så gott det går, säger Tobias Jansson.

Hur ser situationen ut för dig nu på vintern?
– Jag försöker få tak över huvudet, i allra värsta fall finns också härberget. Det blir kallt när jag står och säljer, jag står ju tio timmar, man måste ha mat.

Går det alltid att hitta någonstans att sova?
– Inte alltid. Det är körigt vissa perioder, men det är rätt okej i garage ändå. Man får försöka hitta ställen, som på stationen, på perrongen i de här kurerna. Men det är kallt, det är jobbigt på vintern.

Ingrid Burman är ordförande i socialnämnden i Uppsala. Hon säger att kommunen aldrig kommer kunna räcka till för att möta de behov som finns. 

– Det finns i dag en rad organisationer som har volontärer och som bidrar oerhört mycket när det gäller att upprätthålla någon form av välfärd. Och vi vill möta dem på alla sätt och vis, säger Ingrid Burman. 

Hur skulle du beskriva situationen för hemlösa i år?

– Vi har plats i härbergen,men det är ingen långsiktig lösning. På längre sikt kommer vi att inrätta "bostad först". Det handlar faktiskt om att få fram bostäder. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".