Unga hockeyspelarna Alexander Johansson, William Gustavsson, Didrik Lifs.
1 av 2
Unga hockeyspelarna Alexander Johansson, William Gustavsson, Didrik Lifs.
12-åriga målvakten Alwin Sandelius tycker inte det är så viktigt med tabeller över vem som vinner. Det viktiga är att det är kul att spela, säger han. Foto: Mattias Pleijel
2 av 2
12-åriga målvakten Alwin Sandelius tycker inte det är så viktigt med tabeller över vem som vinner. Det viktiga är att det är kul att spela, säger han. Foto: Mattias Pleijel

Hockeyförbundet vill förbjuda seriespel för unga

"Om det inte står poäng finns det ju ingen mening"
2:08 min

Ishockeyförbundet vill minska pressen på unga. Nu föreslår förbundet bland annat att förbjuda seriespel där man utser vinnare för barn under 13 år. Men det är långtifrån alla unga spelare som är nöjda med det förbudet.

12-åriga William Gustavsson och hans kompisar kämpar om pucken inne på ishallen i Gränby i Uppsala.

Flera av dem går i hockeyklass, spelar match två gånger i veckan och har stora drömmar om proffspel i NHL. Det är viktigt att mäta sig med varandra, säger William Gustavsson i omklädningsrummet efter träningen.

–Jag tycker det är kul att ha tabell och så. För att veta hur man ligger till. Det blir mer spännande, säger William Gustavsson.

Nu tycker hockeyförbundet att det är för mycket press och prestationskrav på unga spelare. Förbundet föreslår att man ska sluta utse vinnare i serier och förbjuda många former av statistik och utmärkelser för spelare under 13 år. I Uppsala går den gränsen idag vid 11 år.

Inne i omklädningsrummet är många emot förslaget, till exempel Alexander Johansson.

–Då känns det som att det inte finns någon mening med att spela hockey.

Men 12-åriga målvakten Alwin Sandelius som vi träffar utanför arenan tycker inte det är lika viktigt med tabellerna. 

–Det viktigaste är att det är roligt, säger han.

Är det inte viktigt att veta hur man ligger till?

–Om man förlorar en match, då vill man inte veta hur man ligger till utan helst bara glömma det. Men om man vinner en match, då vill man veta.

Är det mycket press på er att ni ska vara duktiga och så?

–Ja, det är ganska mycket press. När tränaren skriker: "håll den backen!" Eller när motståndarlaget tränger ihop sig i anfallszonen. Då får man ju nästan ont i magen för att det är så mycket press, säger han.

I mitten av januari ska Svenska ishockeyförbundet ha fått in synpunkter från distriktsförbund och föreningar innan beslut tas vid Förbundsstyrelsens möte i maj nästa år


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".