Migrationsverket. Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT

Migrationsverket om familjen Ahmadi: Ser gärna en rättslig prövning

"Vore intressant att få det prövat"
1:25 min

Nu säger Migrationsverket att de skulle välkomna en rättslig prövning av beslutet att utvisa familjen Ahmadi från Uppsala.

Pappan i familjen, Mehdi Ahmadi, har jobbat i Sverige i över fyra år. 180 kronor för lite i lön i fem månader är vad som förorsakat att familjen nu utvisas till Iran.

Johan Arvidsson Wemmert, enhetschef på Migrationsverket, säger att myndigheten gärna ser en rättslig prövning av fallet.

– Ja, vi ser gärna en rättslig prövning av det så att vi får vägledning. Då skulle man pröva om villkoren har varit uppfyllda i det här enskilda fallet eller inte. Om domstolen anser att Migrationsverket har gjort en felaktig bedömning, eller om de har ett annat underlag, kan de ändra vårt beslut, säger Johan Arvidsson Wemmert.

Mehdi Ahmadi har jobbat i Sverige i mer än fyra år och förutom de fem månaderna då han tjänade 180 kronor för lite, har hans lön legat i nivå eller över nivån i kollektivavtalet. Trots det har alltså Migrationsverket valt att lägga fokus på de fem månaderna, i stället för att titta på hela årslönen.

– Vi har tolkat praxis så att vi ska titta månad för månad och i det här fallet så hade vi lönespecifikationer. Då kunde vi se direkt att lönen hade varit lägre än kollektivavtalsenlig nivå i fem månader, säger Johan Arvidsson Wemmert.

Enligt Migrationsverket är det årsinkomsten som de tittar på i första hand. Om de ser indikationer på att villkoren inte varit uppfyllda så utreds det ytterligare. Därför välkomnar han nu en prövning som kan förtydliga hur den här typen av utredningar ska göras.

– Som vi pratade om tidigare kan man ju tycka att det är orimligt och fyrkantigt. Då vore det intressant att få det prövat. Om man kan göra någon bedömning här, eller om villkoren ska vara uppfyllda varje månad, säger Johan Arvidsson Wemmert.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".