Läkarfackets Anna Rask Andersen. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Kronparkens närvårdsavdelning har misslyckats med sitt uppdrag

Anna Rask-Andersen: Dyrare vård till sämre kvalitet
2:07 min

Den sjukvårdsavdelning för äldre patienter som för ett drygt år sen inrättades i Kronparken i Uppsala och som kom till för att avlasta Akademiska sjukhuset, har till stora delar misslyckats med sitt uppdrag. 

Det är slutsatsen i de analyser som landstinget gjort av den så kallade närvårdsavdelningen i Kronparken. Och från fackligt håll säger man att det blivit precis som facken varnade för då enheten startades. Anna Rask-Andersen är huvudskyddsombud i Upplands allmänna läkarförening. 

- Tyvärr har alla farhågor vi hade blivit verklighet. Och vad vi tycker är upprörande är att vården på avdelningen har blivit dyrare än specialistvården, det var ju meningen att det skulle bli ett lägre pris, säger Anna Rask-Andersen, huvudskyddsombud i Upplands allmänna läkarförening.

Och det här hade ni förutsett?

- Samtliga fackliga organisationer förutsåg allt detta och protesterade, men det var ingen som lyssnade på oss.

Närvårdsavdelningen i Kronparken är en så kallad mellanvårdsavdelning för i första hand äldre multisjuka som inte har behov av specialistvård. Och genom att samla den patientkategorin på en speciell avdelning tänkte sig landstinget att avlasta Akademiska sjukhuset och minska överbeläggningarna där.

Men från de fackliga organisationerna, som var positiva i sig till att skapa en närvårdsavdelning, varnades redan från början för det upplägg som landstinget valde. Avdelningen las under en förvaltning, Hälsa och habilitering, som inte hade erfarenhet av slutenvård, påpekade de, den förlades till Kronparken vilket skulle tvinga patienter att åka fram och tillbaka till Akademiska för röntgenundersökningar, och det skulle också bli svårt att rekrytera personal till avdelningen, förutsade facken, något som också visat sig stämma.

Och landstinget har i sina analyser nu kommit fram till att närvårdsavdelningen inte har lyckats med målet att avlasta Akademiska, att avdelningen inte heller lyckats med att utveckla nya och effektiva vårdformer, som också var ett mål. Däremot har målet i sig nåtts om ett bättre omhändertagande av äldre multisjuka, men alltså till en hög kostnad.

- Och tyvärr medicinskt sett en sämre kvalitet eftersom det inte finns någon läkare tillgänglig på kvällar, nätter och helger. Så det är en dyrare vård till sämre kvalitet, säger Anna Rask-Andersen.

Trots bristerna beslutade landstingets hälso- och sjukvårdsstyrelse i går att verksamheten ska fortsätta nästa år samtidigt som man ska se över bristerna. Och även läkarfacket menar att avdelningen behövs.

- Jag tycker att den skulle ligga under Akademiska sjukhusets förvaltning och på sikt att man får den placerad helst på Akademiska, säger Anna Rask-Andersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".