Sandvik Coromant i Gimo. Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 4
Sandvik Coromant i Gimo. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Hårdmetallproduktion. Pressbild: Sandvik.
4 av 4
Hårdmetallproduktion. Pressbild: Sandvik.

Stor studie om risker med kobolt i hårdmetallindustrin

Miljöchef: Svårt ersätta koboltens unika kvaliteter
3:36 min

16 000 personer inom Sandviks tillverkning i Gimo, Västberga i Stockholm och på Seco Tools i Fagersta ingår i studien.

Nu ska riskerna med att använda det cancerframkallande ämnet kobolt i hårdmetallindustrin undersökas närmare i en stor, internationell studie.

– Det som vi ska undersöka i den här studien handlar om död och sjuklighet efter en längre tids exponering i koboltindustri, säger professor Håkan Westberg på Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Örebro.

Kobolt är ett metalliskt grundämne som bland annat används som bindemedel i hårdmetallpulver. Riskerna är väl kända: kontaktallergier, luftvägsbesvär, astma, lungsjukdomar och - lungcancer.

Den här nya studien omfattar totalt 30 000 personer inom hårdmetallindustrin i fem länder. I Sverige handlar det om 16 000 personer som jobbar eller har jobbat på Sandviks enheter i Västberga och Gimo och så Seco Tools i Fagersta.

Anställda och tidigare anställda och även anhöriga till avlidna som varit anställda i Sandviks hårdmetalltillverkning får svara på frågor om rökning och om man haft andra riskfyllda jobb.

– Det finns ju en rad andra yrken där man vet att exponering för olika ämnen kan ge upphov till lungcancer. Det är ju inte bara kobolt som man är säker på kan ge lungcancer. Då vill vi ha grepp på om man till exempel jobbat med asbest, asfaltläggning eller som sotare, säger professor Håkan Westberg.

Anna Junker är miljöchef för Sandviks affärsområde Sandvik Machining Solutions där enheterna i Västberga, Gimo och Fagersta ingår. Riskerna med kobolt är kända men det behövs mer kunskap, säger hon.

– Det är bland annat därför Sandvik är en av initiativtagarna till starta upp den här studien, för att få en bredare och djupare kunskap för att fortsätta förbättra arbetsmiljön.

Sandvik har löpande gjort förbättringar säger Anna Junker. Mätningar av exponeringen för kobolt görs regelmässigt. Man jobbar också för att tekniskt förbättra till exempel utsug.

Men att upphöra att använda kobolt är inte aktuellt.

– Jag tror att man kommer att fortsätta använda kobolt i hårdmetallindustrin. Det är svårt att ersätta de unika kvaliteter som kobolt har, säger Anna Junker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".