Adolphson & Falk. Foto: TT
Adolphson & Falk. Foto: TT

"Mer jul" på Musikplatsen med Adolphson & Falk

"Den här veckan blir det mer jul"
0:41 min

God jul önskar Musikplats Stockholm och årets sista program slutar i mesta tänkbara julstämning. Legendariska Adolphson & Falk kommer till livescenen och levererar klassikern Mer Jul.

På 1980-talet slog Tomas Adolphson och Anders Falk igenom som duon Adolphson & Falk. Efter hits som Blinkar Blå, Stockholmsserenad och Nu Lever Jag Igen betraktas duon idag som något av synth-ikoner.

Det var Sveriges Radio-medarbetarna Kjell Alinge och Lennart Wretlind som upptäckte Adophson & Falk, som skickade in en demo till P3-programmet Eldorado. Responsen var positiv. 

– De sökte efter en för tiden annorlunda svensk musik och en generös programbudget gav utrymme för specialskrivna inslag av svenska musiker och låtskrivare. Under hösten 1981 kunde vi bland annat ägna oss åt att skriva låtar där radiolyssnarna fick bidra med förslag på texttema. Förslagen fick vi på måndagen. Vi skrev låten med både text och musik på tisdagen, repade in den på onsdagen, gick till radion för att spela in den på torsdagen för att sen få höra den sändas på radion på söndagen. Intensivt, roligt och lärorikt och vi började bli lite av husband hos Eldoradoredaktionen, skriver Tomas Adolphson och Anders Falk på sin hemsida.

På ungefär samma sätt väcktes idén till Adolphson & Falks klassiker Mer jul.

– Några veckor före jul kastade Kjell Alinge fram idén att det skulle vara uppfriskande med en ny jullåt och Mer Jul föddes på samma intensiva sätt, skriver de.

Decennier har gått sedan storhetstiden men genom åren har Tomas Adolphson och Anders Falk fortsatt sitt samarbete. Under hösten 2015 släpptes deras senaste album Vintertivoli. På Musikplats Stockholm gör de några av de nya låtarna men också flera hits från förr. Så räkna med Mer jul

Mer om Musikplats Stockholm här

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".