Familjens juridiska ombud, Henrik Stolare, med alla handlingar från Migrationsverket. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.
Familjens juridiska ombud, Henrik Stolare, med alla handlingar från Migrationsverket. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.

Ombudet tror att familjen får stanna

"Hyser goda förhoppningar om att familjen får stanna"
1:16 min

Familjen Ahmadis juridiska ombud Henrik Stolare har ägnat dagen åt att sätta sig in i ärendet för att kunna överklaga. 

Han menar att Migrationsverket har missat helheten när de fattade beslut om att utvisa familjen, på grund av att pappan i fem månader haft en lön som var 180 kronor för låg.

– Pappan har under nästan alla de här åren tjänat över kollektivavtalsnivå. Han har tjänat långt över de minimikrav som finns för att få arbetstillstånd, säger han.

Henrik Stolare menar alltså att Migrationsverket gjort en felaktig tolkning när de valt att fokusera på de fem månader då lönen var 180 kronor för låg, istället för att se de nästan fyra år som pappan jobbat med en lön över kollektivavtalsnivån.

– Min uppfattning är att reglerna är till för att komma åt missförhållanden där man har utnyttjat reglerna, eller försökt komma undan med skenanställningar eller lönedumpningar. Och det finns ju inga sådana aspekter i det här ärendet alls. Den brist som Migrationsverket har hittat, som i och för sig finns, den är så pass liten i sammanhanget att man inte behöver beakta den, säger han.

Nu hoppas han att Migrationsverket ska ompröva sin – som han säger "väldigt märkliga bedömning" – och låta pappan få tilbaka sitt arbetstillstånd, så att familjen får stanna i Sverige.

Annars kommer ärendet gå vidare till migrationsdomstolen – men oavsett vilket så är Henrik Stolare optimistisk.

– Nu har jag just fått alla handlingar i dag, men utifrån det jag sett hittills så hyser jag goda förhoppningar om att de ska kunna få stanna i Sverige, säger Henrik Stolare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".