Bloggande vid dator. Foto: Tomas Oneborg / SvD / Scanpix
Bloggande vid dator. Foto: Tomas Oneborg / SvD / Scanpix

Expert på grooming: De är väldigt kunniga om barns nätvanor

"De tar kontakt där barnen finns"
1:24 min

Polisen har svårt att hänga med i utvecklingen när det gäller vuxna som tar kontakt med barn på nätet i sexuellt syfte. 

Mats Andersson jobbar med att kartlägga just hur vuxna kontaktar barn på nätet i sexuella syften. Han tycker inte att själva tillvägagångssättet har ändrats de under de senaste åren.

- Däremot så har tekniken blivit mindre. För några år sedan satt man vid sitt skrivbord och surfade, idag surfar man var som helst. På bussen, till och och med när man sitter på toaletten. Det gör att vi har förövare som kan skicka bilder på sig själv, på könsorgan till barn, som sedan försvinner automatiskt, säger han.

Det tekniska utvecklingen går framåt men enligt Mats Andersson är tillvägagångssättet detsamma.

Var tar man kontakt?

- Där barn finns. Vi hittar dem på Bolibompa, på kik och sen kanske man bygger upp en relation på ett chattforum och sen går man vidare till nästa. De är väldigt kunniga om barns nätvanor.

Är det viktigt med specialiserade poliser som jobbar med sådana här frågor?

- Ja, det tycker jag. Det är en specialkunskap som krävs och framförallt gentemot offret. Det ger såklart en klar fördel om polisens om utreder fallet förstår internet, hur sajterna fungerar och har en kontakt med sajtägarna. Däremot har inte polisen några resurser för att titta på brott som inte är begångna. Där kan det vara svårt för polisen att hänga på när personerna gör försök till att kontakta barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".