Ishallen i Gränby med konståkningsklubbens lokal till höger. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Ishallen i Gränby med konståkningsklubbens lokal till höger. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Konståkningsförbundet: Träningslokaler glöms bort

"Kommunerna bygger ishockeyrinkar, inte ishallar"
1:34 min

Konståkningsförbundet menar att konståkarna i många fall glöms bort när det byggs ishallar. Att det som vid Gränby ishall i Uppsala saknas kommunal träningslokal för konståkarnas markträning.

Som vi har berättat måste den ena av Uppsalas konståkningsklubbar ta bort sin träningslokal. Detta eftersom den byggnaden står i vägen när det nu ska byggas ny arena för innebandy och friidrott.

– Det är tråkigt när man inte tänker på vilka ytor som behövs för konståkarna. Om man ska bygga en ny arena ska man tänka på att de också ska vara där, säger Katarina Henriksson som är ordförande för Svenska Konståkningsförbundet.

Uppsala Skridskoklubb måste på egen bekostnad flytta eller riva den lokal där de har träningslokal.

– Det är fruktansvärt, ett slag mot vår verksamhet, säger konståkaren Anita Shalit.

Den andra konståkningsklubben, Uppsala Allmänna Konståkningsklubb, gör sin markträning i ishallens korridor.

– Det är cementgolv, stenhårt. Inga speglar, väldigt trångt, folk som går emellan. Långt ifrån optimalt, säger deras ordförande Jannica Pettersson.

Det konståkare behöver, utöver istid, är en träningslokal med mjuka golv och speglar, för att träna koordination, dans och hoppövningar. Men det här glöms ofta bort menar konståkningsförbundets ordförande.

– Gererellt uppfattar vi att kommunerna bygger ishockeyrinkar. Inte skridsko- eller ishallar som vi vill kalla det. Vi har jobbat mycket på att uppmärksamma kommunerna på att det faktiskt är fler idrotter som bedrivs i ishallarna, säger Katarina Henriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".