Östhammar vill sluta ta emot ensamkommande flyktingar

1:14 min

Tidigare har vi berättat att Håbo kommun inte hinner ta emot alla nyanlända ensamkommande ungdomar på ett bra sätt. Och samma situation gäller i fler kommuner i länet. Östhammars kommun har bett om ett stopp i mottagandet.


På de flesta håll i länet sliter kommunerna för att klara av situationen. Östhammars kommun har bett Migrationsverket om att få göra uppehåll i mottagandet av ensamkommande barn, berättar socialchefen Håkan Dahlqvist:

– De hade ingen större hänsyn till det, utan de jobbar ju med stöd av annan lagstiftning när det gäller utplacering av ensamkommande.

Kommunen har ju inte rätt att säga nej, vad säger du om det?

– Det skapar ett stort ansvar för oss att ha hög handlingskraft, men vi har löst det – vi har försökt anstränga oss lite mer för att lösa problemen. Det fungerar, men det är en väldigt ansträngd situation, säger Håkan Dahlqvist.

Inför nästa år har flera kommuner utökat antalet platser för ensamkommande barn.

- Vi förväntar oss att målbilden på 95 barn kommer att spricka, men vi tror inte att det blir samma tillväxt som under hösten 2015. Men vi tror nånstans runt 115 barn.

Det är ett antal ni kan ge ett bra mottagande?

– Det tror vi. Första halvåret 2016 ska vi kunna göra det med bra kvalitet och ha ett bra mottagande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista