Bernt Johanssons kalkoner i Tomta utanför Grisslehamn Foto: Ulla de Verdier SR
Kalkoner hos Bernt Jansson, kalkonuppfödare, i Tomta utanför Grisslehamn. Foto: Ulla de Verdier SR

Kalkon allt mer poppis på julbordet

Kalkonuppfödare: Det blir populärare
2:03 min

Kalkon har blivit ett alternativ till julskinkan och branschorganisationen Svensk fågel tror på en fortsatt ökning av efterfrågan. Bernt Jansson, som är kalkonuppfödare i Tomta utanför Grisslehamn märker av ökad efterfrågan. 

- Det blir populärare och populärare, sedan något år. Det är ett nyttigt kött. Det är nog mycket därför.

Enligt den största kalkonuppfödaren i landet har produktionen ökat med 5-8% per år de senaste tre åren.
Men enligt jordbruksverket importeras nästan hälften av allt fågelkött som äts i Sverige. Och till skillnad mot här så trimmas i många andra länder kalkoners näbbar, de får antibiotika i fodret och lever på mindre yta per kalkon än i Sverige. Maria Donis, VD för svensk fågel tror på en fortsatt ökning för den svenska kalkonbranschen.

- Det går åt mindre foder och ger lägre belastning på klimatet, och den frågan blir ju allt viktigare, och därför tror vi att det kommer att ge en effekt på sikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".