Stigbjörn Ljunggren, statsvetare från Uppsala. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / Scanpix
Stigbjörn Ljunggren, statsvetare från Uppsala. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / Scanpix

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren från Uppsala tror att regeringen kommer ombildas

Ljunggren: "Ny regeringsbildning frampå vårkanten"
3:11 min

Det kommer troligen att bli en ny regeringsbildning i Sverige under våren. Det menar statsvetaren Stig-Björn Ljunggren från Uppsala, detta efter den senaste förtroendemätningen från TV4/Novus den gångna veckan där 58 procent av svenska folket svarade att de har litet eller ganska litet förtroende för regeringen.  

I TV4/Novus mätning låg förtroendet för statsminister Stefan Löfven bara på 21 procent. Den bild som framträder i mätningen är att det råder ett besvärligt politiskt läge i landet, menar Stig-Björn Ljunggren.

– I den samlade bilden måste vi också lyfta in oppositionen, och där är det väl inte heller någon som rosar marknaden. Så det är ett rätt slätstruket gäng kan man säga. Så jag skulle säga att väljarna är besvikna rakt över och inte ser någon ljuspunkt i det här, säger Stig-Björn Ljunggren. 

Tycker du att man kan göra som Stefan Löfven gjort och först säga att det inte finns några egentliga begränsningar för hur många asylsökande vi kan ta emot och sen någon vecka senare gå i motsatt riktning?

– De som kan det här med opinionsbildning brukar säga att det är alltid helt okej att byta ståndpunkt, bara man byter till den rätta ståndpunkten. Och i det här fallet bytte han nog till en ståndpunkt som rätt många har. 

Men kan man lita på vad han säger?

– Nej, det gäller alla politiker och makthavare, att man kan aldrig lita på vad de säger. Det gäller från Machiavelli fram till våra dagar: får den förste bryta sitt ord? Ja, det får han göra, därför att man måste göra det när det är nödvändigt. 

Vad ser du för framtid för den här regeringen?

– Den kommer antagligen att behöva omildas. Rätt snart, frampå vårkanten, tror jag vi kan få se nån typ av förändring om det fortsätter på det här viset. 

Tror du att S och MP inte håller sams?

– Eller att de får försöka komplettera, så att de får ett någorlunda stabilt regeringsunderlag så att de kan regera landet, säger Stig-Björn Ljunggren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".