Bil tankas med biogas. Foto: Andreas Apell/TT
Bil tankas med biogas. Foto: Andreas Apell/TT

Svårt hitta tankställe för biogasbilar i Uppsala

Företagare: Vi övergår till diesel – ohållbart att jaga tankställen
1:05 min

Utbyggnaden av biogasstationer i Mälardalslänen går inte tillräckligt snabbt, menar många. I hela Uppsala län finns idag bara två tankställen. 

I hela Uppsala län finns idag två tankställen – och utbyggnaden av biogasstationer i Mälardalslänen går inte tillräckligt snabbt. 

Det menar bland annat Nicklas Thörne vd på ett taxiföretag, där hälften av bilarna drivs med biogas – men som har svårt att hitta ställen att tanka.

– Det gäller ju att tanka när man är i väg någonstans, säger han. 

Utvecklingen av antalet tankplatser för biogas i Mälardalen har inte gått så snabbt som Nicklas Thörne hoppades när han beslutade sig för att satsa på biogasbilar i sin taxipark 2011. 

– Vi övergår till diesel nu, det blir ohållbart att jaga tankställen.

I Sörmland finns fortfarande bara tre platser att tanka på. I Uppsala län finns bara två, och både ligger i Uppsala. Inte heller Stockholm med 25 tankställen i länet ligger särskilt bra till sett till antalet invånare.

Det är Västmanland som kommit längst i Mälardalen, enligt Beatrice Torgnyson Klemme, vd för samverkansorganistionen Biogas Öst.

– I och med att man har satsat på biogas i kollektivtrafiken i Västmanland, så har man kunnat göra publika tankställen i anslutning till mindre bussdepåer, säger Beatrice Torgnyson Klemme.

För att biogasen ska stanna lokalt, krävs ett lokalt engagemang, menar hon.

– Det krävs ett engagemang från politikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".