Säkerhetskontroll på tingsrätt. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio
Säkerhetskontroll på tingsrätt. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Kidnappningsrättegång i Uppsala: De skrämde och knäckte honom

"De dödar mig, de slår mig"
1:49 min

Offret ska ha fått en örfil, förts med en bil till en lägenhet i Uppsala där han ytterligare blev misshandlad och hotad - och krävd på 85.000 kronor som han sas ha i skuld.

– Den klassiska kidnappningen eller ett människorov kanske går till så att man håller en person inlåst och förhindras från att lämna en plats, men så har det inte varit i det här fallet och det kan bli problem för åklagaren att visa att det funnits sådana intentioner som jag anser krävs för att man ska kunna tala om ett människorov, säger försvarsadvokaten Frida Wallin.

Det som enligt åklagaren hänt är att en 20-årig man blir slagen med örfil, tagen med i en bil, införd i en lägenhet i Uppsala där han ytterligare blev misshandlad och hotad - och krävd på 85.000 kronor som han sas ha i skuld.

Den utsatte mannen var i kontakt med sina föräldrar för att få pengarna - åklagaren läste upp SMS-kontakt i dag i tingsrätten:

"De dödar mig, de slår mig. Snälla svik inte mig, jag har bara er"

Mannen i 20-årsåldern som ska ha krävts på pengar togs först till en lägenhet i Uppsala, sen till en annan, och var också med ut till en mataffär.

Att han inte gick, eller sprang, därifrån förklarade han i rättegången med att han inte hade pengar eller mobil och inte kände till området.

De som krävde han på pengar ska också ha sagt att det inte är nån idé att smita eftersom de känner till honom och hans familj - att de skulle hitta rätt på honom ändå.

Åklagaren Krister Petersson bedömer att det här var kidnappning:

- Det har ingen betydelse att han haft en möjlighet att gå ur lägenheten. Vad det handlar om är att de har skrämt honom såpass mycket att hans vilja är knäckt. Det är inget ovanligt. Vi ser till exempel i fall med människohandel att prostituerade inte ständigt har en hallick som följer dem i hasorna men det räcker med att se till att deras situation är hopplös. Då fogar man sig efter det, säger han.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".