Strömsbergs bruk
1 av 2
Strömsbergs bruk. Foto: Anna Bratt/SR
Urban Tjäder i Strömsbergs bruk. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio
2 av 2
Urban Tjäder i Strömsbergs bruk. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Enighet krävs om Strömsbergs bruk ska bli kulturreservat

Förutsättningen för att Strömsberg ska kunna bli kulturreservat är att hela bruksområdet omfattas, och att alla inblandade parter samtycker.

Allt eller inget är det som gäller om Strömsbergs bruk, strax norr om Tierp, skulle få bli ett kulturreservat. Frågan om ett tredje kulturreservat i länet ska ju nu utredas av länsstyrelsen.

– Om man ska göra ett kulturreservat så vill man inte att det ska vara bar en liten del, utan då är det allting. Det förutsätter att alla är med i det här, säger länsstyrelsens antikvarie Isa Lindqvist.

Det är Stiftelsen Strömsbergs bruks industriminnen som äger de gamla industribyggnaderna, medan privatpersoner äger bostadshus på bruket.

Tierps kommun är också en part i målet, och kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) säger att de nu ska undersöka närmare vad ett kulturreservat skulle innebära. Själv har han inte tagit ställning än.

Urban Tjäder från ägarstiftelsen Strömsbergs bruks industriminnen tror att bildandet av ett kulturreservat både kan göra det lättare att få pengar till nödvändig upprustning och kan få fler engagerade.

– Det kunde vara roligt om fler var lite intresserade av det, men det kanske det blir då, säger han

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".