Jenny Söderlund som är huvudprojektledare. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.
Jenny Söderlund som är huvudprojektledare. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.

Äldre som lider av psykisk ohälsa behöver mer stöd

"Målet med projektet är att rädda liv"
1:27 min

Snart ska äldre som lider av psykisk ohälsa i Uppsala förhoppningsvis fångas upp och bemötas bättre. Kommunen utbildar nu så kallade "första hjälpare". 

Det är större risk att äldre drabbas av depression än att yngre gör det – ändå har det här hittills inte varit ett prioriterat område. Men nu lägger Uppsala krut på att öka kunskaperna om äldres psykiska ohälsa.

– Just den här målgruppen, äldre, är en bortglömd målgrupp i Sverige. Så det är inget unikt med Uppsala. Men det här är ett sätt för äldrenämnden att gå in och satsa på att ge äldre människor som lider av psykisk ohälsa den hjälp och stöd som de har rätt till, säger Jenny Söderlund, huvudprojektledare för den här satsningen, som görs av kommunens äldreförvaltning. 

Hittills har runt 140 så kallade Första hjälpare utbildats här i länet inom projektet och tanken är att minst 400 medarbetare om året – inom kommun och landsting som möter äldre människor i sitt arbete – ska ges de här kunskaperna.

– Och då är det här en satsning i att få kunskap om hur man upptäcker, hur man bemöter och hur man kan agera när man just möter en äldre människa med psykisk ohälsa, säger Jenny Söderlund.

Jenny Söderlund berättar att utbildningen som används kommer från Karolinska institutet – som har jobbat fram den ur en modell från Australien – och förhoppningen är att likställa den mentala hälsan med den kroppsliga.

Men det som gör Sverige och Uppsalas satsning unik är att den riktar in sig på just äldre som målgrupp.

– Målet med projektet är att rädda liv och vi gör det med den här utbildningen, för då sprider vi kunskap om att du kan ha en psykisk ohälsa oavsett ålder.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".