Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Forsmark kan stängas i förtid

"Det är nästan ingen kraftproduktion som är lönsam"
1:29 min

Nya regler och rekordlågt elpris gör att Forsmarks kärnkraftverk är olönsamt och kan komma att stängas i förtid - det menar nu ägaren Vattenfall.

- Med tanke på de extremt låga priserna vi ser på elmarknaden för tillfället så är läget väldigt tufft för hela elproduktionsbranchen, även för Forsmark, säger Claes-Inge Andersson som är presschef på Forsmarks kärnkraftverk.

Det statligt ägda elbolaget Vattenfall säger nu att det inte är lönsamt att driva kärnkraftverken Ringhals och Forsmark. Orsaken är elpriser som har sjunkit och att skatten på kärnkraften höjdes förra året. Samtidigt som nya säkerhetskrav gör att det måste göras stora investeringar för att fortsätta driva kärnkraftsreaktorerna.

– Då kan vi inte göra de investeringar som behövs, och då kan vi inte köra kärnkraftverken vidare, säger Vattenfalls produktionschef Torbjörn Wahlborg.

Energiministern Ibrahim Baylan säger till TT att Sverige behöver de kärnkraftsreaktorer som finns i dag. Och att han kan tänka sig att diskutera skatten på kärnkraft som Vattenfall kräver.

– Våra investeringsplaner vi har för tillfället ligger på en drifttid på 60 år räkna från att man tog kraftverken i drift. Men det är naturligtvis en ägarfråga, säger Claes-Inge Andersson.

Tror du Forsmark finns kvar om 10-15 år?

– Det vill jag inte spekulera i.

Mer om Östhammar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".