Mikael Östling, rektor Engelska skolan i Uppsala.
Mikael Östling, rektor Engelska skolan i Uppsala. Foto Martin Hult / Sveriges Radio

Engelska skolan förlorar mest på ny pengafördelning

Rektorn: Det är en obefintlig förberedelsetid
2:05 min

Det är Engelska skolan som är den största förloraren när Uppsala kommun har bytt sätt hur skolpengarna fördelas. Rektorn på skolan är kritisk.

Så sent som i december fick skolan veta att det i år blir nästan 7 000 kronor mindre per elev i strukturersättning jämfört med förra året. 

– Att få beslutet så sent är helt klart en obefintlig förberedelsetid. Om vi inte får tid att förbereda såna här stora förändringar då försvåras verksamheten, säger Mikael Östling, rektor på Engelska skolan i Uppsala.

Några veckor före nyår kom kallduschen för Engelska skolan: nästan 7 000 kronor mindre per elev år 2016 i strukturersättning.

De rödgröna partierna har gjort om så att det från i år har blivit en större omfördelning av pengar mellan skolorna i Uppsala kommun. Vissa skolor vinnar på det – andra förlorar pengar.

Skolor där elevernas föräldrar har låg utbildning, försörjningsstöd, låga inkomster eller som har invandrat de senaste tre åren får mer.

– Internationella Engelska skolan är ett exempel på en skola i Uppsala som har elever vars bakgrund och förutsättningar är väldigt gynnsamma för att nå målen. Då tycker jag att det är rimligt att vi omfördelar så att vi ser till att skolor som har något tuffare utmaningar också får något mer, säger Caroline Andersson (S), kommunalråd med ansvar för skolan.

Engelska skolan är den skola som i år får störst ekonomiskt tapp av alla skolor i Uppsala. Det beror enligt kommunens tjänstemän dels på det nya fördelningssystemet - och på att elevgruppen har förändrats så att det blivit fler elever där som har välutbildade föräldrar.

Men rektorn har nu en utmaning att ta itu med.

– Vi pratar om fem miljoner kronor årligen. Det handlar om tio lärartjänster. Det betyder inte att tio lärare ska bort, men det är den magnituden av pengar vi pratar om. Givetvis blir det tufft för oss att hitta lösningar, det behöver vi arbeta på, säger Mikael Östling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".