Busshållplats på Råbyvägen där bilarna får vänta. Foto: Martin Hult / Sveriges radio
Här vid Råbyvägen får bilarna vänta när bussen stannar. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Kritik mot busshållplats där bilarna får vänta

"Jag ser att det kan bli stora trafikinfarkter"
2:00 min

Att Uppsala har byggt busshållplats där bilarna får vänta varje gång en buss stannar är något som allianspartierna, som är i opposition, är kritiska till. Det blir risk för långa bilköer menar de.

– Jag ser att det kan bli stora trafikinfarkter. För föräldrar som skjutsar barn till Gränby sportfält eller de som ska på stora sportevent. Jag ser verkligen ett problem med mer bilköer. Då blir det kanske inte så trevligt för gående och cyklister kring det här torget heller, säger Centerpartiets Mia Nordström som sitter i gatu- och samhällsmiljönämnden.

På Råbyvägen har en hållplats byggts om så att bilarna får stå och vänta när en buss stannar vid hållplatsen. Syftet var att få en bättre trafiksäkerhet för de gående och få ner trafiktempot på Råbyvägen där det ska byggas fler bostäder nära gatan.

Som P4 Uppland har berättat visar kommunens undersökning att bilarna i snitt får vänta 28 sekunder. De rödgröna röstade igenom detta.

– Det man måste tänka på är att vi bygger om Råbyvägen. Det har varit en genomfartsgata, nu ska det bli en stadsgata med ett torg vid den här busshållplatsen. Baserat på det tycker jag vi har byggt en bra hållplats. Under 30 sekunder för bussarnas uppehåll är inte så väldigt lång tid, säger Miljöpartiets Johan Lundqvist som är ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

– Vi föredrog en annan modell där bilarna skulle kunna passera runt busshållplatsen. Det här är en väldigt bilfientlig politik, säger Mia Nordström (C).

Men ska Uppsala ha fler busshållplatser där bilarna får vänta när bussen stannar?

– Jag utesluter inte att vi kan bygga fler såna här hållplatser. Men det beror på trafikmiljön på varje enskild plats, säger Johan Lundqvist (MP).

Från allianssidan kan man tänka sig att bygga om Uppsalas nya busshållplats så att bilarna slipper stå och vänta.

– Visar det sig att det här ställer till stora problem, inte minst för räddningstjänst, ambulans och polis, då är vi verkligen beredda att bygga om det, säger Mia Nordström (C).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".