Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Erik Thyselius/SR
Foto: Erik Thyselius/SR

Oro på universitetet kring regionsdelningen

"För oss är det ju också ett stort avbräck"
1:12 min

Även på Uppsala universitet finns en oro för vad en förändrad indelning av landets sjukvårdsregioner skulle innebära. I sådana fall skulle det kunna bli så att Universitetet tappar i den medicinska forskningen och utbildningen.

I morse i Upplandsnytt varnade Miljöpartiets Johan Edstav för att Akademiska sjukhuset kan förlora en miljard i intäkter per år om en indelning som diskuteras i Örebro skulle bli verklighet.

Enligt den indelningen skulle fyra län i den nuvarande regionen bryta sig loss och Uppsala skulle då bara ha två län kvar som köper sjukvård på Akademiska. Något som i så fall också skulle drabba den medicinska forskningen och utbildningen i Uppsala, säger vicerektorn Stellan Sandler på Uppsala universitet

– För oss är det ju också ett stort avbräck. Vi är ju ett stort forskningsuniversitet och då behöver vi ju samverkan kring många sjukdiagnoser till exempel vad gäller samla patientmaterial på ett strukturerat sätt, säger Sandler

Vid ett sånt här bortfall, skulle ni kunna utbilda lika många läkare som idag?

– Nej inte om vi inte kan placera studenterna på andra ställen. Många av våra studenter inom hälsa och sjukvård gör ju sin taktiska utbildning utanför Uppsala i det vi kallar för regionen. Skulle vi tappa möjligheten att placera ut studenter i de länen som nämndes så skulle vi få klara problem, säger Sandler.

Stellan Sandler framhåller att inga beslut är fattade än om ny regionindelning, och inom landstinget tror Centerpartiets Johan Örjes att Örebro län kommer att få svårt att få med sig alla de övriga föreslagna tre länen på en utbrytning från Uppsala län. 

– Om det är så att man skulle dela sjukhusregionen i två så ser inte jag nått annat realistiskt alternativ än att Uppsala, Sörmland och Västmanland håller samman, säger Johan Örjes.

Relaterat

Mer om Uppsala

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".