Det långa strecket i mitten av bilden är boliden som sågs i Uppland i går kväll.
Det långa strecket i mitten av bilden är boliden som sågs i Uppland i går kväll. Foto: Uppsala universitet/Jan Andersson (Borlänge)

Mystiskt sken på himlen kan ha varit en meteor

"Jättestarkt, grönt, bolliknande föremål som ramla ner"
0:51 min

Igår eftermiddag rapporterade flera Upplänningar att de sett en mystiskt sken på himmelen. 

– Jag och min son var ute och åkte skidor då han plötsligt skrek "Titta pappa!". Då var det nåt jättestarkt, grönt, bolliknande föremål som ramlade ner och efter kom massa gnistor som varade i tre, fyra sekunder. Det kändes väldigt nära, som att det slog ner i skogen precis bredvid, säger Enköpingsbon Lars-Göran Bernström som såg himlafenomenet. 

I nuläget är det oklart exakt vad det är som Bernström kan ha sett men enligt Lars Hermansson, vice ordförande i Uppsala amatörastronomer, så kan det handla om en meteor:

– Just när det är ljusfenomen som folk ringer in och frågar om så rör det sig ofta om meteorer. En rymdsten med storlek från gruskorn till en fotboll som kommer in i atmosfären och brinner upp och det ger upphov till ett ljussken, säger Hermansson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".