Ensamkommande känner sig utpekade
Simon Thorell Lindahl, Daniel Meleaku, Henning Bollmark på Katedralskolan. Foto: Stefan Hesserud Persson

Uppsalaelever: Fel att peka ut ensamkommande för ofredanden

1:49 min

Ensamkommande flyktingbarn i Uppsala känner sig utpekade i debatten om sexuella ofredanden som pågått sedan övergreppen i Köln, Stockholm och på andra platser. Men att anklaga vissa grupper för att vara mer skyldiga till sexuella övergrepp mot kvinnor är helt fel, tycker gymnasieelever i Uppsala som P4 Uppland har pratat med.

– Då är man helt ute och cyklar. Våldtäkt handlar väl inte var man kommer från? Jag tror inte att våldtäkt är mer accepterat någon annanstans än här, säger Adam som går i trean på Kunskapsgymnasiet i Uppsala.

Han får medhåll av Henning på Katedralskolan. Han menar att alla män oavsett härkomst måste ta större ansvar för att motverka sexuella övergrepp:

– Man ska inte gå på mansrollen att män är offer för sina djuriska drifter. Det är struntprat, precis som att kvinnor skulle vara hjälplösa våp. Kvinnor kan försvara sig och män kan lägga band på sig, det är inga problem med det, säger han.

Markus på Kunskapsgymnasiet hade önskat att frågan diskuterats mer i skolan under terminens första veckor:

– Jag har hört väldigt lite om det här i skolan. Jag tycker att det är viktigt att prata om vad som är ok och inte, så man får reflektera kring det. Så att man inte hänger på det som påstås i sociala medier och tidningar att det är ensamkommande flyktingbarn som ligger bakom det här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista