Helena Brunnkvist är miljömålssamordnare på länsstyrelsen i Uppsala län. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.
Helena Brunnkvist är miljömålssamordnare på länsstyrelsen i Uppsala län. Foto: Jonas Ahlman/Sveriges Radio.

Uppsala län långt från att nå miljömål

1:50 min

Det behövs tydligare riktlinjer och mer stöd för att de miljömål som är satta till 2020 ska kunna nås. Det säger Helena Brunnkvist, miljömålssamordnare på länsstyrelsen i Uppsala län. Idag är det bara tre län i hela landet som lever upp till något av de lokala målen.

– Ska man nå de här miljökvalitetsmålen så krävs det kraftfulla åtgärder. Så det är klart det är allvarligt att vi inte når fler, säger hon.

Syftet med målen är att kommande generation inte ska behöva ta över ett samhälle med stora miljöproblem. Målen är beslutade av riksdagen och det är Skogsstyrelsen tillsammans med länsstyrelserna som ska driva på och samordna miljöarbetet.

– Det görs åtgärder hela tiden, av många aktörer. Både myndigheter och näringsliv och kommuner. Men det är inte tillräckligt med åtgärder som görs, utan vi behöver ha ytterligare fokus på att göra insatser för att vi ska nå målen, säger Helena Brunnkvist.

Av de 16 miljökvalitetsmålen bedöms 13 på lokal nivå – och i år är det alltså bara tre län som ens når upp till något av målen, som ska vara nådda till 2020. En försämring jämfört med förra året.

Det handlar om allt från växt- och djurliv till frisk luft – och här i länet är det i dag bara målet om naturlig försurning som kommer nås, eftersom det är mycket kalk i bergrunden – och Helena Brunnkvist menar att förutsättningarna måste bli bättre för att alla mål ska gå att nå.

– Det behöver genomföras fler åtgärder och dit kommer man genom förändringar i styrmedel, till stor del. Det kan handla om lagändringar. Det kan handla om stödsystem. Det kan handla om upplysningskampanjer.

Men hon säger också att många mål är beroende av varandra för att nås – och att alla måste vara med och ta sitt ansvar – i allt från att äta mer ekologiskt till att återvinna och köra mindre bil.

– Ja, det vilar absolut ett ansvar på alla. Individer, företag, myndigheter, kommuner. Det är ingen enskild aktör som ensam kommer kunna genomföra åtgärder för att de här målen ska nås. Utan här måste alla samverka i samhället.

Jonas Ahlman

jonas.ahlman@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista