Fadimes minnesdag. Foto: Bosse Pettersson / SR
Fadimes minnesdag. Foto: Bosse Pettersson / SR

Minnesstund för Fadime i Uppsala - 14 år idag sedan mordet

0:45 min

Idag är det Fadime-dagen i Uppsala då människor samlas vid Fadimes plats för att tända ljus, hålla tal och minnas Fadime.

För fjorton år sedan, den 21a januari 2002, skjuts 26-åriga Fadime Sahindal ihjäl av sin pappa. Då hade hon redan länge varit en symbol för det hedersrelaterade våldet i Sverige eftersom hon blivit misshandlad av sin far och bror när hon själv ville välja sitt liv och dess innehåll.

Under eftermiddagen invigs också för första gången ett rum som ska heta Fadimes rum på Gränbyskolan, där Fadime var elev.

– Jag är väldigt glad över att Gränbyskolan gör det här. Det har varit ett sånt stort motstånd mot att lyfta Fadime för man har inte sett henne som den symbol hon ändå är. Att ge henne ett rum eller en park så visar vi ju så tydligt vems sida vi står på, säger Ilona Szatmari Waldau Vänsterpartistiskt kommunalråd.

Vid tolv idag var det Kransnedläggning vid Fadimes grav och senare i eftermiddag kommer det vara invigning av Fadimes rum vid Gränbyskolan.

– Vi får aldrig glömma Fadime. Vi måste göra allt vi kan för inte fler tjejer ska drabbas av det Fadime drabbades av. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista