En av årets fattigaste dagar – går din ekonomi runt?

"Det är tajt, men nu kommer barnbidraget "
1:27 min

Att få ekonomin att gå runt i januari månad kan vara svårt och speciellt den här veckan. För många är det årets fattigaste dagar, det är månaden efter jul och många väntar fortfarande på lönen.

Januari månad kan för många vara den fattigaste veckan på året för många. Vår reporter Mattias Carlgren kollade med några Uppsalabor hur vida deras ekonomi gick runt:

– Halvt bra kan man säga, föräldraledig och så...

Då är det lite tajtare än vanligt?

Det är tajt, men nu kommer barnbidraget idag så då klarar man sig några dagar till.

Det kan vara knepigt för många att få ekonomin att gå runt så här års. Tomas Algotsson som är butikschef på Sefina Pantbank i Uppsala märker av en rejäl ökning av kunder i januari. Samtidigt som han menar att vanan att låna på pantbank har vuxit överhuvudtaget.

– Jag tycker att den ökar, det gör den absolut. Framförallt så går den ner lite i åldrarna och förr i världen var det kanske lite hysch hysch med att man gick til pantbanken. Idag märks inte det på samma sätt man kan stå och ringa till kompisen inne i butiken och säga att jag står på panten och lånar lite pengar, säger Algotsson.

Vanligast är att panta smycken, guld, silver, klockor och teknikprylar.
De flesta, hela 80-90 procent av kunderna, köper faktiskt tillbaka sina saker igen, mot ränta och expeditionsavgift.  Men det finns ändå de som lyckas att få sin ekonomi att gå ihop riktigt bra trots att det är januari.

– Ganska ok faktiskt. Otroligt nog.

Är det bättre än det brukar så här års?

– Ja, faktiskt.

Vad är hemligheten bakom årets framgång?

– Inte så mycket julklappar och så ok lön sen så försöka hålla lite i pengarna och inte luncha ute så mycket, säger Tomas Algotsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".