Chris-Emelie Denstedt vid Uppsala tjejjour. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR
Chris-Emelie Denstedt vid Uppsala tjejjour. Foto: Stefan Hesserud Persson / SR

Tjejjouren: Inget nytt fenomen

1:27 min

Den senaste tidens har problemet med sextrakasserier och övergrepp varit i fokus för samhällsdiskussionen, men problemet har ju alltid funnits. Det menar Chris-Emelie Denstedt som är samordnare på Uppsala tjejjour.

– På skolor är det jätte vanligt och fritidsgårdar. Badhus har vi hört exempel på, men även på fester, hemma, på festivaler, överallt. Unga tjejer är en särskilt utsatt grupp och det är inte uteslutande, men mestadels killar och män som utför det här mot tjejer, säger Chris-Emelie Denstedt som är samordnare på Uppsala tjejjour.

Vad säger du om det här att nyanlända, ensamkommande flyktingbarn pekas ut på olika sätt som mer skyldiga till det här på till exempel badhus och festivaler?

– Att prata bara etnicitet då ser man en väldigt, väldigt liten del av problemet och det blir fel riktning och när man pratar om att det ska ske enbart riktade insatser mot nyanlända till exempel då kommer man bara komma åt toppen av ett isberg. Alltså förövare finns inom alla etniciteter. Det är gruppen killar och män som är den gruppen vi måste fokusera på och där ingår alla etniciteter.

- Vad måste vi göra framförallt för att få bukt med de här problemen?

– Det finns inge quick-fix som man kan tro och hoppas. Här gäller ett långsiktigt, gediget jämställdhets arbete och det ska vara överallt från förskolan och uppåt där människor interagerar på arbetsplatser i SFI , föräldragrupper, på idrottsklubbar - överallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista