Landstingshuset i Uppsala (Landstinget i Uppsala län). Foto: August Bergkvist / SR
Landstingshuset i Uppsala (Landstinget i Uppsala län). Foto: August Bergkvist / SR

Dålig arbetsmiljö på landstingets kontor

2:12 min

Anställda på landstingets ledningskontor i Uppsala mår så dåligt att skyddsombudet nu reagerar. 

Det är en pågående omorganisation för tjänstemännen som hanterats på ett sätt som skapat oro och gjort att anställda farit illa, säger skyddsombudet och fackliga ombudet för Vision Christianne Simson. 

Simson har lämnat in ett tvingande krav enligt arbetsmiljölagen till landstingsledningen på att komma med åtgärder för att förbättra arbetsmiljön.

– Det finns flera personer som mår så dåligt att de har svårt att sova och har sökt läkare. Vi är missnöjda med att vi som fackliga representanter och jag som fackligt skyddsombud har blivit involverade lite sent i processen. Vi hade behövt bli involverade betydligt mycket tidigare när det gäller en så stor förändring som det är av vår organisation, säger Christianne Simson, skyddsombud och fackligt ombud för Vision.

Tjänstemännens organisation är på väg att göras om för att anpassas till den nya politiska organisation som gäller i Uppsalalandstinget från och med i år, med en del nya nämnder och styrelser som har tillkommit. Men på fackförbundet Vision tycker man att tjänstemännen, de 165 anställda på landstingets ledningskontor, inte fått chansen att påverka och vara delaktiga i omorganisationen.

– Det har att göra med oro för ens egen roll i den framtida organisationen, att man upplever att den är osäker och oklar, säger Christianne Simson.

Från landstingsledningen har man efter valsegern för drygt ett år sen framhållit att man skulle bli mer lyssnande gentemot personalens önskemål för att skapa en bättre arbetsmiljö. Hur har då missnöjet med arbetsmiljön kunnat bli så starkt på det egna ledningskansliet? Socialdemokraternas Börje Wennberg.

– Det är aldrig positivt när människor är missnöjda. Samtidigt måste man nog vara beredd på att man ibland kan få ändrade arbetsuppgifter och att man ibland kanske får byta rum. Att det skulle vara ett riskmoment att man får byta arbetsrum har jag lite svårt att se. Men vi ska naturligtvis ha en god dialog och vara lyssnande, men sen måste vi också komma till skott och ha en verksamhet som fungerar väl, säger Börje Wennberg (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Vid ett möte med delar av landstingsledningen i går fick facket löfte om att omorganisationen tills vidare skjuts upp på hälso- och sjukvårdsavdelningen, som utgör en stor del av ledningskansliet, och efter det så är det nu mer hoppfulla tongångar inför de fortsatta förhandlingarna.

– Jag tycker att det känns förhoppningsfullt. På måndag har vi möte, och då tror jag att vi kan gå vidare och få till en bra organisation i slutänden, säger Christianne Simson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista