Hans Åke Eklund, fibernätseldsjäl i Vendel. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio
Hans Åke Eklund, fibernätseldsjäl i Vendel. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Risk att bidrag till bredband inte räcker åt alla

1:59 min

I slutet på januari ska länsstyrelsen börja fatta beslut om vilka som ska få statsbidrag för fibernätsutbyggnad för snabbt bredband på landsbygden. Problemet är att pengarna inte räcker till alla som sökt.

Utan statsbidrag är det omöjligt att bygga ut fibernätet, säger Hans Åke Eklund i Vendels intresseförening för fibernät.

– Får vi inte det är det omöjligt att vi kan bygga.

Så ni står och faller med bidraget?

– Helt och hållet.

Intresseföreningen i Vendel hör till dem som lämnade in ansökan tidigast, och det är det länsstyrelsen kommer att gå efter, förutsatt att man uppfyller alla andra krav.

Redan nu står det klart att de 96 miljoner kronor som finns inte kommer att räcka till mer än hälften av ansökningarna. Karin Svanäng, handläggare på länsstyrelsen, tror att länsstyrelsen kommer att få ytterligare drygt 50 miljoner att fördela, men det finns det inga garantier för.

– Vi har inte fått något löfte, men det är något vi jobbar för, eftersom vi kan visa att behovet finns.

Men inte ens då kommer pengarna att räcka till alla ansökningar som kommit in – och på långt när till alla som skulle behöva.

– Vi måste säga till Jordbruksverket att vi behöver få mer pengar.

Finns det utsikter att få mer pengar?

– Det vet jag inte idag, säger Karin Svanäng på länsstyrelsen.

Camilla Strandman på SKB:s näringslivsutveckling jobbar med fiberutbyggnaden i Östhammars kommun.

– Vi hoppas bara att pengarna räcker till, och om de inte räcker så måste det tillföras mera. Men det vore väldigt jobbigt om vi inte kommer med i de första beslutsomgångarna, för folk står och hoppar – man orkar inte vänta. Och särskilt med de aviserade nedsläckningarna av kopparnätet redan i år, så kommer det att bli väldigt besvärligt för en del.

Så hur länge kan ni vänta?

– Vi kan inte vänta längre än första kvartalet i år. Nu vill vi ha besked, säger Camilla Strandman, som jobbar som bredbandssamordnare i Östhammars kommun, anställd av SKB:s näringslivsutveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista