Sommarjobbare. Foto: TT
Sommarjobbare. Foto: TT

Uppsala satsar på sommarjobb till nyanlända

1:42 min

 Uppsala kommun satsar ytterligare två miljoner på sommarjobb åt skolungdomar. De utökade anslagen ska bidra till att ge nyanlända ungdomar bättre förutsättningar att komma ut i arbete. 

– Det viktigaste för att kunna få ett sommarjobb är att ha kontakter och nätverk och just de nyanlända ungdomarna, de så kallade språkintroduktionseleverna och som går förberedelseklass på gymnasiet saknar kontakter och nätverk i Sverige. Därför garanterar vi att de minst en gång under sin gymnasietid ska kunna få ett feriearbete, säger Ulrik Wärnsberg, socialdemokratisk ordförande i arbetsmarknadsnämnden

Kommunen garanterar redan sedan tidigare alla elever som gått ut årskurs nio ett sommarjobb. Nu satsar man ytterligare två miljoner på att kunna ge nyanlända ungdomar i gymnasiet så kallade feriejobb och genom de ett första möte med den svenska arbetsmarknaden.

– Vi ser nu att det har kommit väldigt många ensamkommande barn till Uppsala och att det kommer vara fler språkintroduktionselever som går i klasserna och då är det väldigt viktigt att ge dem möjligheten genom ett kommunalt feriearbete, att få kontakter med arbetslivet. Vi kommer behöva föra till ytterligare resurser där och jag tror nog att vi kommer behöva jobba tillsammans med andra föreningar och organisationer för att hitta fler arbetsplatser åt eleverna, säger Wärnsberg.

Andra satsningar som kommunen genomför är lönesubventionerade sommarjobb åt gymnasieelever, vilket innebär att kommunen täcker upp till hälften av arbetsgivarens lönekostnader. Dessutom erbjuds även fortsättningsvis sommarpraktikplatser åt ungdomar med funktionsnedsättning.

Kommer den här riktningen av pengar till nyanlända innebära att det skärs ner på platser för övriga skolungdomar

– Nej, vi får ytterligare pengar från fullmäktige. Tre miljoner 2015 och två miljoner 2016, så totalt fem miljoner. Det är mer resurser som vi har att kunna satsa på den här gruppen och det tror vi långsiktigt är väldigt lönsamt för att en tidig kontakt med arbetslivet vet man skapar större möjligheter att få jobb i framtiden och därmed minska ungdomsarbetslösheten på sikt, säger Wärnsberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista