Till höger Camilla Strandman, fibernätsutbyggnadssamordnare i Östhammar. Foto och montage: Sveriges Radio
Till höger Camilla Strandman, fibernätsutbyggnadssamordnare i Östhammar. Foto och montage: Sveriges Radio

Länet dåligt på utbyggnad av fibernät

2:16 min

Uppsala län hör till de sämsta i landet när det gäller utbyggnad av fibernät för snabba bredband på landsbygden.

Regeringen har sagt att 90 procent ska ha tillgång till snabbt bredband till 2020. Men det är långt kvar till det och Uppsala län ligger efter med fibernätsutbyggnaden på landsbygden.

Hans Åke Eklund i Vendels intresseförening för fiber tror att det beror på att politikerna vaknat sent i Uppsala län.

– Politiker och beslutsfattare har inte haft samma press på sig som de haft i ren glesbygd som till exempel Västerbotten, som insett att det här varit nödvändigt för att de ska överleva. Det finns ju glesbygd även i Uppsala län. Det har man kanske inte insett från början, säger Hans Åke Eklund.

Bara 5 procent av landsbygdsbefolkningen i Uppsala län hade i den senaste kartläggningen från post- och telestyrelsen tillgång till snabbt bredband, jämfört med 13 procent i hela landet. Uppsala län hade det fjärde sämst utbyggda landsbygdsfibernätet i landet. 

Karin Svanäng, handläggare på länsstyrelsen, hittar förklaringen mer hos landsbygdsborna själva.

– När man fick den här möjligheten att bygga så var vi inte mobiliserade i vårt län, med byalag och så, så därför var det en ganska lång process att få folk intresserade att bilda byalagsföreningar. Sedan fanns kanske inte heller efterfrågan, menar hon.

Camilla Strandman är fibernätsutbyggnadssamordnare i Östhammar, och har tidigare bott och verkat för att få fibernät i Stockholms skärgård.

– Bor man i övre Norrland eller långt ut Stockholms skärgård förstår man att ingen annan tar ansvar. Man måste göra det själv. Bor man i närheten av Uppsala tror man kanske att det löser sig. Men det gjorde inte det, säger Camilla Strandman.

Men nu finns 15 ansökningar om statsbidrag som väntar på beslut från länsstyrelsen. Problemet är att de pengar man har idag inte räcker till alla. Och utan statsbidrag blir det för dyrt.

– Det är helt avgörande på till exempel Gräsö. Där skulle det kosta 65 000 kronor per hushåll om vi inte fick stöd, säger Camilla Strandman, fibernätsutbyggnadssamordnare i Östhammar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista