Bild på en person i sjukhuskläder som håller i ett provrör.
Foto: Pixabay

Liberalerna vill se innovationfond för sjukvården

0:56 min

Det ska bli lättare att i Uppsala läns landsting få testa nya behandlingar som kan förbättra vården. Det är tanken bakom ett förslag från Liberalerna. Å nu har landstingsfullmäktige bestämt att se över möjligheterna att starta en fond som kan finansiera kliniska prövningar av mediciner och innovationer för en bättre vård. 

– Det är ju alltid medarbetarna, eller forskarna, som är de som måste förbättra sjukvården. Politikernas uppgift ska ju vara att inte sätta käppar i hjulet. Och det här ser vi som två sätt att ta bort sådana käppar och underlätta för människor med goda idéer för hur man kan skapa en bättre sjukvård, säger Lina Nordquist som är oppositionslandstingsråd för Liberalerna.

– Förslaget om innovationsfond kommer ju leda till att vi kan samla in medel som vi sen enkelt kan kanalisera till nya idéer för att testa nya behandlingar som förbättrar sjukvården - som inte idag går att testa med de resurser som vi har nu. Det här handlar ju om att delfinansiera kliniska prövningar av läkemedel som kanske inte är kommersiellt gångbara, men där patienterna ju behöver dem. Och testa nya idéer som medarbetarna har för man kan skapa bättre vård, säger Nordquist.

Utöver en innovationsfond ser man också över möjligheterna för hur patienter ska kunna intresseanmäla sig till framtida studier.

- Det gör ju att fler kliniska prövningar kan genomföras här i vårt landsting. Det gör att våra patienter får nytta av behandlingarna snabbare, säger Nordquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista