Glöd.  Terje Pedersen/ TT
Glöd. Terje Pedersen/ TT

81-åring hoppade från fönstret: Det var eld överallt

1:53 min

Den 81-årige man som på fredagen hoppade ut genom fönstret på sitt brinnande hus mår i dag förhållandevis bra. Men det var en dramatisk morgon för Nils Georg Svensson som gjorde allt för att överleva.

Det var tidigt på fredagsmorgonen som räddningstjänsten fick larm om en brinnande två-våningsvilla strax norr om Björklinge. En 81-årig man vid namn Nils Georg Svensson bodde i villan och det var en dramatisk morgon

– Minns jag var nere på toa och såg då en underlig imma i köket. Jag tänkte att det var bara jag som var trött och inte såg så bra så jag lät det va. Men det var nått konstigt, säger Svensson.

Han går då upp på övervåningen och lägger sig i sin säng men bara tio minuter senare så hör han en rejält smäll från nedervåningen.

– Världens smäll. Det var eld överallt i hela trappen och fönstren hade flugit ut. Det gick absolut inte att komma ut den vägen ner genom trappen och ut den vägen. Så då stängde jag dörren om mig och öppnade fönstret där uppe i sovrummet. Sen kasta jag ner två täcken, jag har två rätt tjocka täcken och tänkte jag skulle landa på de och det gjorde jag också.

Nils Georg Svensson tar sig då barfota och endast iförd kalsonger till grannens hus och knackar på. Oturligt nog var ingen hemma utan grannen var på jobbet. Nils Georg kommer då fram till att han kommer frysa ihjäl om han inte tar sig in i värmen. Han krossar då en fönsterruta för att ta sig in. När han väl klättrar in genom fönstret skar han sig på glas på ena foten så det började blöda rejält. Skadad och omtumlad lägger han sig inne i köket och försöker plåstra om såret tills räddningstjänsten dök upp.

– Jag ropa på honom där så han kom in och han hade svårt att fatta att det var jag som ägde den brinnande villan utan han trodde jag var boende där hos grannen. Tillslut förstod han att det var jag som hade lyckats ta mig ner dit. Innan dess trodde väl de jag hade brunnit inne där, säger Svensson

Ja och att ta sig ur ett brinnande hus tillhör inte vanligheterna för en pensionerad lärare.

- Ja nej jag har ingen sån bakgrund. Jag har ju jobbat som lärare på högstadiet. Men man försöker väl överleva ändå även fast man inte har någon utbildning på det, säger Svensson.

Nils Georg Svensson ska nu förhållandevis må bra och vilar hos en av sina döttrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista