Domarklubba på lagbok. Foto: Jessica Gow/TT
Foto: Jessica Gow/TT

Uppsalajurist vann unik traffickingdom

Ruth Nordström, chefsjurist på Scandinavian Human Rights Lawyers i Uppsala vann en dom som undantog Dublinförordningen - något som gör domen unik.

Domen handlade om att en kvinna som flytt och sökt asyl i Sverige efter att hon utnyttjats i över tio års tid i Sydeuropa fick avslag på sin asylansökan av migrationsverket. Kvinnan riskerade att skickas tillbaka till det land där några av övergreppen inträffat.

Och det var Dublinförordningen som låg bakom avslaget. Förordningen går nämligen ut på att asyl ska sökas i det EU-land som den asylsökande först anländer till. Kvinnan hade nämligen anlänt till Italien där hon utsatts för övergrepp innan hon tagit sig till Sverige. Och i och med att hon först anlände till Italien så menar Dublinförordningen att asylen skulle sökas där.

Men nu upphäver migrationsdomstolen beslutet från Migrationsverket av humanitära skäl. Detta gör domen unik och en viktig vinst för Ruth Nordström, chefsjurist på Scandinavian Human Rights Lawyers i Uppsala som tog sig an fallet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".