Bålsta mordet, polisavspärrning Foto: Aila Stefansdotter-Franck/SR
Bålsta mordet, polisavspärrning Foto: Aila Stefansdotter-Franck/SR

Bålstapappan döms till rättspsykiatrisk vård

1:11 min

Den pappa som högg ihjäl sin dotter i Bålsta i somras döms till rättspsykiatrisk vård för mord. Det meddelar tingsrätten i domen som kom idag.Under utredningen berättade pappan att han hörde röster från Gud som lovade honom att dottern skulle återuppstå. Mannens advokat har därför yrkat på att mannen skulle frias eftersom han inte förstått de fulla konsekvenserna av sitt handlande.

Socialstyrelsens rättsliga råd - som granskat den rättspsykiatriska undersökningen av mannen - har också bedömt att dottern i mannens värld skulle återuppstå.

Men det här spelar ingen roll för uppsåtsfrågan anser tingsrätten. Mannen har själv berättat att han hade som avsikt att döda dottern. Därför ska han dömas för mord, resonerar rätten. 

"Inget har kommit fram som tyder på annat än att...har varit medveten om sitt handlande på så sätt som krävs för ansvar", står det i domen.

Mannens advokat Thomas Olsson säger att han ännu inte vet om hans klient kommer att överklaga.

–Hans uppfattning var inte att hans dotter skulle dö på riktigt. Hon var ju hans ögonsten, säger han.   

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen var mannen psykiskt sjuk vid gärningstillfället men däremot inte efteråt.

På åklagarens begäran granskades utlåtandet av Socialstyrelsens rättsliga råd. Rådet kom fram till att mannen både var sjuk när han dödade sin dotter och efteråt. Åklagaren har därför yrkat på rättspsykiatrisk vård och inte fängelse.

Och som väntat följer tingsrätten åklagarens yrkande och bestämmer påföljden till rättspsykiatrisk vård. Mannen döms också att betala 100 000 kronor i skadestånd till flickans mamma.

 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista