Mehmet Kaplan, Bostadsminister (MP). Foto: TT
Mehmet Kaplan, Bostadsminister (MP). Foto: TT

Inga löften om mer pengar till fiberutbyggnad

1:07 min

Statsbidragen till fibernätsutbyggnad, för bland annat snabbt bredband på landsbygden i Uppsala län, räcker inte till de ansökningar som redan kommit in.

Ännu mindre räcker de till de planer som finns på ytterligare utbyggnad. Men it-minister Mehmet Kaplan (MP) vill idag inte lova att det kommer mer pengar framöver:

– Vi måste invänta Jordbruksverkets ansökningsförfarande så att vi ser var det saknas medel och var de här ansökningarna har funkat bäst. Utifrån det får vi ta nästa steg.

Inte heller något klart nej till ytterligare statsbidrag alltså. Men de här bidragen måste ses som en del av en helhet, menar Mehmet Kaplan.

– Det måste också ses i ljuset av att staten har satsar på bredbandskoordinatorer för varje län. Vi tar ett beslut på torsdag som innebär ytterligare satsning på koordinering som innebär att man ska kunna bygga ut och samordna utbyggnaden.

– Dessutom har vi ett lagförslag som ligger på riksdagens bord som ska göra det billigare och lättare att bygga ut, säger Mehmet Kaplan.

Men någon länskoordinator har man ännu inte anställt vid länsstyrelsen i Uppsala län, trots att det funnits pengar.

– Det blev förseningar i handläggningen på grund av sjukdom, säger Karin Svanäng, handläggare på länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista