Skoldebatt i Uppsala. Foto Mårten Nilsson.
Skoldebatt i Uppsala. Foto Mårten Nilsson.

Rödgröna och opposition gav helt olika bild av skolan i Uppsala

1:58 min

Den politiska oppositionen i Uppsala gick till hårt angrepp på den rödgröna majoritetens sätt att sköta skolan när kommunfullmäktige på måndagskvällen höll en extra skoldebatt. 

Det var den borgerliga alliansen som hade krävt att debatten skulle anordnas för att belysa den oro som alliansen menar finns om vart skolan är på väg under den rödgröna kommunledningen. Och Moderaternas Christopher Lagerqvist kritiserade de rödgröna för att missköta skolan.

– Det har varit ett år då fagra valllöften från valrörelsen har brutits ett efter ett. Trots en radikal skattehöjning så tillförs inte skolan mer pengar, i stället tvingas skolan till besparingar. Stödet till barn i behov av särskilt stöd dras ner, modersmålsstödet i förskolan bantas, Centrum för nyintroduktion i skolan (Cis) avskaffas nu när fler nyanlända behöver en god introduktion, i gymnasieskolan sägs personal upp, sa Christopher Lagerqvist (M).

Men de styrande rödgröna partierna menade att den verklighetsbilden inte alls stämmer. Tvärtom har ett nödvändigt förbättringsarbete satts i gång, sa Socialdemokraternas kommunalråd Caroline Andersson.

– Det är osanningar som tas upp i talarstolen. Att ersättningar för barn med särskilda behov skulle ha sänkts stämmer inte, den har tvärtom ökat. Att modersmålsstödet skulle ha minskat stämmer inte heller. Vi har fortsatt att utveckla det viktiga arbetet med att öka läraryrkets attraktivitet, och där vi nu ser att fler lärare i våra medarbetarundersökningar uppger att de har en balans mellan fritid och arbete och att det finns tid för planering av det egna arbetet, sa Caroline Andersson (S).

Det var två helt olika bilder som gavs av utvecklingen av Uppsalas skolor. I 2.5 timmar pågick den extrainsatta debatten och majoritet och opposition var oense om det mesta, inklusive det nya system för fördelning av pengar mellan de olika skolorna som de rödgröna genomfört. I oppositionen var även Sverigedemokraternas Simon Alm kritisk mot de rödgröna.

- Sverigedemokraterna anser att det behövs mer pengar till skolan, till syokonsulenter, skolkuratorer, sjuksköterskor. Och det är jättetråkigt att man från Socialdemokraterna faktiskt går fram här med nästan nån form av slakt av skolan, sa Simon Alm (SD).

- Det parti i oppositionen som sticker ut är Sverigedemokraterna. De har väldigt mycket mer pengar till skolan än alla andra partier känns det som, trots att de har varit minst lika mycket emot den välbehövliga skattehöjningen, svarade Sverker Åslund (V). 


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sverigesradio.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista