Ärna flygfält från flygledartornet. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio
Ärna flygfält från flygledartornet. Foto: Thomas Artäng/Sveriges Radio

Överklagande av beslut om civilflyg avslås

1:41 min

Ännu en dörr har slagit igen för planerna på att bygga civil flygplats på Ärna i Uppsala. Det efter att en dom från Mark- och miljödomstolen som kom idag.

Domen slår fast Länsstyrelsens beslut att riva upp det bygglov som beviljades av plan- och byggnadsnämnden i slutet av år 2014.

– Jag välkomnar den slutsatsen, och tycker inte den är så märklig. Beslutet fattades av plan- och byggnadsnämnden på fel sätt. Beslutet kuppades igenom av förra ordföranden efter ett val i skiftet mellan två mandatperioder, säger nuvarande ordföranden i plan- och byggnadsnämnden Erik Pelling.

Ännu en dörr slog alltså i dag igen för planerna på att bygga civil flygplats i Uppsala på Ärna som i dag är militär flygplats.

Beslutet om att ge bygglov för en ny civil flygterminal togs i december 2014. Plan- och byggnadsnämndens moderate ordförande Liv Hahne drev på för att ta beslutet innan de rödgröna skulle ta över makten. Så pass att beslutet togs innan tiden hade gått ut för grannarna till flygplatsen att tycka till. Beslutet överklagades till Länsstyrelsen.

Beslutet var formellt fel kom Länsstyrelsen fram till och rev därför upp beslutet i höstas. Det sa Liv Hahne så här om då:

– Det är inte det enda beslutet vi har hanterat på det här sättet. Så för mig var det ingen större sak.

Länsstyrelsens beslut att riva upp bygglovet för flygterminal på Ärna överklagades av Uppsala Airport. Men i dag avvisades överklagan av Mark- och miljödomstolen. En dom som går att överklaga.

Men står den sig ska bygglovsbeslutet om flygterminalen tas om av nämnden. Och den har nu en rödgrön klar majoritet som inte vill ha någon flygplats på Ärna.

– Vi har inte för avsikt att bevilja en bygglovsansökan. Vi får snarare hänvisa till att det här borde vara en detaljplanfråga. Det är inte givet att man får en detaljplan, säger Erik Pellin (S).

Martin Hult
martin.hult@sverigesradio.se

Idag fortsatte turerna kring de omstridda planerna på en flygplats för civilflyg på Ärna strax utanför Uppsala. Idag kom beskedet att mark- och miljödomstolen avslår bolaget Uppsala Airports överklagande av länsstyrelsens beslut. 

Det beslutet innebar att Länsstyrelsen stoppade byggplanerna för civilflygplatsen på grund av att kommunens beslut om bygglov togs innan yttrandetiden för grannarna gått ut.

Mark och miljödomstolens beslut innebär att länsstyrelsens beslut står fast.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista