Cyklar i Uppsala. Foto: Cathrin Reth / Sveriges radio
Cyklar i Uppsala. Foto: Cathrin Reth / Sveriges radio

Fällande domar i cykelhärvan

Flera personer dömdes idag i Uppsala tingsrätt för inblandning i den så kallade cykelhärvan. Huvudmannen döms till ett års fängelse för sammanlagt 44 grova hälerier.

En annan av de tilltalade döms för 16 grova hälerier till skyddstillsyn. Gärningarna bedöms som grova eftersom verksamheten varit så omfattande. 

Sju personer var åtalade för att ha sålt ett stort antal stulna cyklar på nätet via en köp- och säljsajt. 

Ytterligare två personer dömdes för medhjälp till häleri för att de varit
inblandade i annonseringen på olika sätt. En av dessa döms även för fem genomförda försäljningar av stulna cyklar. 

En av de två personer som åtalats för att ha handlat cyklar av huvudmannen och sålt vissa av dem vidare döms för åtta hälerier. Det är inte visat att de stulna cyklarna köpts av huvudmannen, förutom i ett fall. Den andra personen som är medåtalad för dessa gärningar frias helt.

Under huvudförhandlingen har åklagaren grundligt gått igenom mer än 70 cykelförsäljningar och i princip samtliga cykelköpare, med några få undantag, har hörts. Sammanlagt har knapp 100 personer hörts i målet, om man även räknar med andra vittnen och målsägande.

Domen är på över 400 sidor.

De som döms ska betala skadestånd till de drabbade cykelägarna eller deras försäkringsbolag och i vissa fall till de personer som har fått lämna tillbaka cyklarna de köpt.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista