Hans Åke Eklund, fibernätseldsjäl i Vendel. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio
Hans Åke Eklund, fibernätseldsjäl i Vendel. Foto: Ulla de Verdier/Sveriges Radio

Fiberutbyggnaden når inte alla

1:33 min

Det pågår en boom för fibernät just nu i Uppland. På många håll har föreningar bildats för att få till fibernät på landsbygden. Men alla får inte vara med.

- Bor man för långt bort, då får man inte vara med. Tyvärr, det säger Hans Åke Eklund, som är initiativtagare och eldsjäl i Vendels intresseförening för fibernät. De samarbetar med ett företag, som i sin tur ska sköta utbyggnaden och ligga ute med pengarna mot ett fast pris för de som ansluter sig. 352 av drygt 500 fastigheter har anslutit sig. Men alla får alltså inte vara med.

- Det blir en handfull. Det skulle bli så orimligt dyrt, kanske en halv miljon. Och då kan inte vi begära att alla andra ska vara med och betala för dem.

I regeringens policy sägs att 90% av hushållen ska ha snabbt bredband år 2020. Men länsstyrelsens handläggare Karin Svanäng säger att det här är intresseföreningens ansvar.

- Då är det ett beslut som de har tagit, inte vi. För vi vill så mycket som möjligt att det inte ska finnas några vita fläckar.

- Vi har sagt åt länsstyrelsen att de kanske kan få bidrag på ett annat sätt, men det verkar inte som att det fungerar. Jag vet inte vad de kan göra, kanske gå ihop med några grannar och gräva själva, jag vet inte, säger Hans Åke Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista