Oro inför utbyggnad av fibernätet

1:54 min

Många känner sig oroliga för vad som händer om de inte hoppar på fibernätsutbyggnaden på den uppländska landsbygden. 

En del har inte råd, andra har inte lust att låta dra fibernät till sin fastighet och en del får inte ansluta sig till de fibernätsprojekt som dragits igång på den uppländska landsbygden. Och många är oroliga för vad som händer om de inte hoppar på tåget. 

- Jag har varit så anti emot det här så jag stoppat det under kudden, och fick leta fram papprena. Men nu börjar man ju bli uppskrämd för att allting kommer att stängas med. Och vad händer om man inte går med? säger Ann-Christin Sundgren i Kavarö utanför Öregrund.

Och bland de som jobbar med fibernätsutbyggnad finns en oro för vad som kommer att hända med dem som inte går med nu.

- Ja, det är jag också lite orolig för, säger Hans Åke Eklund i Vendels intresseförening för fibernät. Det här är så pass viktigt. Man kan alltid ansluta sig i efterhand, men då får man betala vad det kostar, kanske tre gånger så mycket.

Då kan priset bero på hur lång väg man har till fibernätet, nu betalar alla samma pris. Men teknikutvecklingen är svår att förutspå och det pågår forskning och utveckling också till exempel av mobilt bredband.

Men Karin Svanäng på länsstyrelsen tror inte att mobilt bredband kommer upp i fibernätets kapacitet. Fast inte heller att det behöver vara kört för den som inte är med i dagens fibernätsprojekt.

- Vi uppmuntrar att alla projekt lägger ner möjligheter till anslutning längs den väg de drar nätet. Men kostnaden fram till huset kommer ju till, och den kan ju bli dyrare.

- Ja det kommer kanske någon ny ägare, efter ett arvskifte eller försäljning, och de kommer att fråga: Varför gick ni inte med?. För det kommer aldrig att bli billigare, säger Camilla Strandman, som är bredbandsamordnare i Östhammar, anställd av SKB näringslivsutveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista