Till höger Camilla Strandman, fibernätsutbyggnadssamordnare i Östhammar. Foto och montage: Sveriges Radio
Till höger Camilla Strandman, fibernätsutbyggnadssamordnare anställd av SKB. Foto och montage: Sveriges Radio

Samarbete mellan kommunen och SKB om fiber kritiseras

"Lite grann som att politikerna abdikerat"
2:11 min

Östhammars kommun har ett samarbete med Svensk kärnbränslehanterings näringslivsutveckling för att få till fiberprojekt på landsbygden.

– Det blir lite förvirrat ibland när man ska presentera sig. Men det som varit problemet är snarare att vi har varit så aktiva så att folk tror att SKB ska bygga ett eget fibernät. Så det får man tala om för dem, att vi hjälper bara till säger Camilla Strandman, som är bredbandsamordnare, anställd, inte av kommunen, utan av SKB.

Det Svensk kärnbränslehanterings näringslivsutveckling gör är mobilisering, information och samordning av utbyggnaden av fibernät på landsbygden. De har inlett ett samarbete med IP Only Roslagen, som nu söker statsbidrag och så småningom kommer att äga näten på Östhammars landsbygd.

Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet och kritisk mot Östhammars samarbete med SKB om fiberutbyggnaden på landsbygden.

– Hela konstruktionen är väldigt märklig. Att sätta Svensk kärnbränslehantering i stället för kommunen. Det blir lokaldemokratiskt otroligt märkligt och man skulle ju som kommunmedborgare förvänta sig att få information direkt från kommunen istället för från en tredje part som egentligen inte har nåt med kommunen att göra.

Men kan man inte delegera sådant här?

– Jo, i och för sig, men varför? Och är det rimligt att det är SKB, som har så mycket inflytande ändå i kommunen, som fattar beslut om hur infrastrukturen ska se ut i Östhammars kommun, borde inte politikerna göra det själva? Det känns lite grann som att politikerna abdikerat i vissa frågor, menar Olle Lundin är professor i förvaltningsrätt.

Men Jacob Spangenberg, centerpartiets kommunalråd i Östhammars kommun håller inte alls med om det:

– Vi har inte alls abdikerat i den här frågan, utan jag tycker vi har med hjälp av detta varit väldigt framgångsrika i att mobilisera. Det finns flera ansökningar och ytterligare ansökningar i röret. Jag tycker det är jättebra.

– Jag ser verkligen inget problem i att ett företag sköter mobilisering, information och organisering.

Varför blir det bättre om SKB är med och jobbar med det, istället för kommunen?

– Det är en fråga om resurser naturligtvis, säger Jacob Spangenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".