Halskedja med en davidsstjärna. Foto: Tomas Oneborg/TT
Halskedja med en davidsstjärna. Foto: Tomas Oneborg/TT

Förintelsens minnesdag: Det finns så mycket negativa krafter i Sverige i dag

0:59 min

"Den som inte kan sin historia får återuppleva den", så säger Susanne Levin, som föreläser om Förintelsen på bland annat gymnasieskolor. Och hon är orolig för ökande rasism i Sverige. 

Minnesdagen för förintelsens offer uppmärksammas på flera håll i Uppland.
Susanne Levin, vars mamma satt i två olika förintelseläger, föreläser på skolor och på UKK. Hon känner sig orolig för utvecklingen i samhället i dag. 

– Jag är jätteorolig för hur det ska se ut, för det finns så mycket negativa krafter i Sverige i dag, som jag aldrig hade kunnat drömma om, säger Susanne Levin. 

När hennes mamma, som överlevde både förintelselägret Auschwitz-Birkenau och Bergen-Belsen kom till Sverige vägde hon 25 kilo. 

– Då kallade de flyktingar, och där ser man likheten med i dag – massor av flyktingar. Under kriget ville man inte ha in judar i Sverige, men sen fick man ju ta emot dem, de överlevande fick ju komma in i Sverige.

Susanne Levin känner sig orolig över en ökande främlingsfientlighet i Sverige. 

– Det är jätteviktigt att man får lära sig vad som hände under judeutrotelserna, och att man inte ska dela in människor i övermänniskor och undermänniskor.

Hon föreläser och vill att fler i den unga generationen ska få kunskap om vad som hände innan och under Förintelsen. 

– Då tror jag att man förstår att varje människa måste ta sitt ansvar för att arbeta för en värld där det finns plats för alla.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista