Tiggare i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR
Tiggare i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR

Dialog om tiggande EU-medborgare: En möjlighet att djupfundera

"Man landar kanske i något annat än man spontant tänkte utanför affären"
0:34 min

En möjlighet att fundera, sätta sig in i fråga och höra vad experter säger. Det är tanken med den medborgardialog om tiggande EU-medborgare som hålls i helgen i Uppsala. 

I helgen ska en medborgardialog hållas i Uppsala om tiggande Eu-medborgare. 62 slumpvis utvalda länsbor ska få höra föreläsare och experter för att sen diskutera vad som är problemet och vad som borde göras.
Medborgardialogen är en del av ett forskningsprojekt vid Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala Universitet.
Lotti Fred är projektledare:

– Det kan ju vara så att när man möter en tiggare utanför sin butik så kan man spontant känna "oj vad jobbigt, vad ska jag göra och varför gör ingen någonting?".

Hon hoppas att medborgarträffen ska ge chans till att fundera lite djupare.

– Om man får sätta sig in i frågan, få höra vad experterna säger, och få möjlighet att prata med andra och djupfundera på vad man verkligen tycker, så kanske man landar något annat än man spontant tänkte utanför affären, säger Lotti Fred. 

Medborgardialogen genomförs i helgen och resultatet blir en rapport som ska lämnas till berörda politiker och organisationer i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".